Pompeo čestitao Dan državnosti BiH i istakao važnost Dejtona

Američki državni sekretar Mike Pompeo čestitao je Dan državnosti BiH svim građanima naše zemlje.

U svojoj posveti, osvrnuo se Pompeo i na Dejtonski mirovni sporazum koji je potpisan prije 25 godina, kazavši da je on donio mir u BiH.

“Dok Bosna i Hercegovina slavi svoj Dan državnosti, čestitke i s moje strane u ime vlade Sjedinjenih Američkih Država i američkog naroda. Ove godine također obilježavamo 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je donio mir u Bosnu i Hercegovinu i omogućio procvat dubljeg odnosa između naše dvije zemlje, odnosa koji čini temelj mira na zapadnom Balkanu”, kazao je Pompeo.

Poručio je i to da Sjedinjene Američke Države pohvaljuju napredak Bosne i Hercegovine u pravcu veće demokratizacije.

“To pokazuje važan sporazum koji će omogućiti građanima Mostara da prvi put od 2008. godine glasaju na predstojećim lokalnim izborima. Također, stojimo uz Bosnu i Hercegovinu u daljnjem traženju euroatlantskih integracija”, poruka je američkog državnog sekretara.

Na kraju je Pompeo građanima BiH poželio sigurnost i zdravlje.

“Želim svim građanima u vašoj zemlji sigurnost i mir dok zajedno radimo na prevazilaženju izazova koje pred nas postavlja pandemija koronavirusa”, kazao je Pompeo.

Čestitka povodom Dana državnosti BiH objavljena je i na stranici Ambasade SAD-a u BiH.

“I dalje smo posvećeni snažnom prijateljstvu i partnerstvu sa BiH i njenim građanima, podržavanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i radujemo se daljnjem jačanju odnosa između naše dvije zemlje u godinama koje dolaze”, stoji na stranici Ambasade SAD-a u BiH na Twitteru.

Izvor: klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI