SOL NA RANU PRIJEDORSKIM ŽRTVAMA: Načelnik PU Prijedor zabranio mirnu šetnju povodom Dana bijelih traka

Udruženje “Jer me se tiče” večeras je na svojoj Facebook stranici upoznalo javnost sa najnovijom odlukom načelnika prijedorske policije, prema kojoj se građanima sutra zabranjuje mirna šetnja gradom povodom obilježavanja Dana bijelih traka.

– Devet godina smo obilježavali Dan bijelih traka uz mirnu šetnju glavnom ulicom u pješačkoj zoni bez ijednog incidenta, kako od strane učesnika tako i od strane građana Prijedora. I ove godine smo uredno najavili skup i ispoštovali sve ono što Zakon o javnom okupljanju RS predviđa. Jutros nas je iznenadilo Rješenje koje nam je uputio načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, da nam se zabranjuje mirna šetnja a dozvoljava samo okupljanje na trgu Majora Zorana Karlice i to u ograničenom vremenu od 12:00 do 13:00 sati, navodi se.

Kažu kako je odluka načelnika prijedorske policije, Sretoje Vujanovića, stigla na isti dan kada je ulicama Prijedora prošla povorka u sklopu obilježavanja “Dana odbrane grada”.

– Indikativno je da su nam tu naredbu uručili dan prije održavanja Dana bijelih traka i tako nas organizatore doveli u nepovoljan i ničim izazvan položaj. Naglašavamo da se to desilo na dan kada je istom ulicom prošla povorka zvanično najavljena kao obilježavanje “dana odbrane grada”. Ove godine su organizovane i druge slične povorke a neke od njih su bile veoma uznemiravajuće, poput noćne šetnje sa bakljama 8. januara, ističu iz ovog udruženja.

Smatraju da ih je PU Prijedor ovakom odlukom dovela u diskriminirajući položaj u odnosu na lokalne vlasti i organizacije finansirane iz budžeta grada kojima su ovakva okupljanja dozvoljena.

Podsjetili su na dešavanja od prije deset godina, kada je prijedorska policija zabanila komemoraciju za ubijene žene i djevojčice u ovom gradu.

– Prije deset godina je ista policijska uprava zabranila komemoraciju za 266 ubijenih žena i djevojčica u Prijedoru. Zbog te očite diskriminacije i kršenja ljudskih prava žrtava smo pokrenuli obilježavanje Dana bijelih traka, kao podsjetnik na maj 1992. godine kada je nesrpsko stanovništvo Prijedora Krizni štab opštine Prijedor natjerao da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama a ukoliko se kreću po gradu da stave bijele trake, navode oni.

Sve ljudi koji planiraju sutra doći na okupljanje pozvali su na dostojanstvo.

– Pozivamo sve one koji će sutra prisustvovati obilježavanju Dana bijelih traka u Prijedoru da bijelu traku nose cijeli dan na vidljivim mjestima. Javno okupljanje ćemo održati na trgu Majora Zorana Karlice u trajanju od 12:00 do 13:00 h. Naši redari neće formirati kolone na uobičajenim mjestima te je dolazak svakog učesnika na trg slobodan. Molimo da svi koji budu nosili bijelu traku tog dana da to čine dostojanstveno i da u slučaju bilo kakvih provokacija ili narušavanja javnog reda to prijave najbližem službeniku policije, istakli su.

Izvor: Oslobođenje

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI