Šta se dešavalo na ručku šefova država u Sloveniji: Milanović negirao genocid, Dodik ga branio

Na radnom ručku predsjednika zemalja Zapadnog Balkana u Sloveniji, u sklopu procesa Brdo Brijuni čiji su domaćini od 2013. Slovenija i Hrvatska, dogodio se svojevrsni diplomatski incident nakon izjave Zorana Milanovića.

Naime, kako je danas objavio beogradski “Danas”, Milanović je obraćajući se šefovima država ponovio svoju raniju izjavu kako “ima raznih vrsta genocida, a u Srebrenici nije bio genocid”.

Tu izjavu, izrečenu pred šefovima država Zapadnog Balkana, Milanović je izgovorio i prije nekoliko mjeseci pa je evidentno da predsjednik Hrvatske ponavlja svoje teze.

Ova informacija potvrđena je i portalu Klix.ba iz diplomatskih izvora.

Nakon ovakve poruke prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je upozorio Milanovića da je riječ o negiranju genocida i da dokaze za to ima na sudu u Hagu.

Kako nam je potvrđeno, Milanovićevu izjavu kritikovali su i drugi šefovi država, a bili su prisutni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski te Albanije Bajram Begaj. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije prisustvovao radnom ručku.

U odbranu Milanovića stao je jedino Milorad Dodik koji je pokušao opravdati stav predsjednika Hrvatske.

Treba istaći da je ovo prvi put da na samit Brdo Brijuni nije usvojena deklaracija, a to se nije dogodilo jer Milanović nije dobio podršku da se u tekst deklaracije ubaci sintagma o legitimnom predstavljanju, što bi bilo tumačenje određenih članova Ustava BiH.

Zanimljivo je da je u svom obraćanju Milanović istakao da sve države trebaju priznati Kosovo, ali nije insistirao da se taj detalj ubaci u deklaraciju.

Šta će dalje biti sa procesom Brdo Brijuni ostaje nepoznato, s obzirom da među nekim zemljama postoji sve manje zainteresiranosti za taj proces, a predsjednik Slovenije Borut Pahor uskoro odlazi u penziju. Kakva sudbina čeka ovu inicijativu Slovenije i Hrvatske u trenutnim političkim okolnostima ostaje da se vidi u narednoj godini.

Izvor: Klix, Danas

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI