Brojne su reakcije na izjavu Vladimira Leposavića, crnogorskog ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava “da će genocid u Srebrenici priznati onda kada se to nedvosmisleno utvrdi”. Nakon što je Ambasada SAD-a u Podgorici izrazila je zabrinutost zbog takvog komentara, mnogi političari i javne ličnosti su osudili ovu izjavu crnogorskog ministra.

Međutim, kada se negiranje genocida dešava u režiji političkih predstavnika u BiH, ono prolazi uglavnom bez osuda i velike medijske buke. Atmosfera nacionalne netrpeljivosti i straha skoro je konstantna u mnogim povratničkim mjestima širom BiH.

Tako je nedavno zamjenik gradonačelnika grada Prijedora Žarko Kovačević, iz Ujedinjene Srpske, na svom Facebook profilu bez ikakvog povoda postavio na perfidan način sliku sa natpisom “Srebrenici nije bilo genocida”. Facebook profil ovog političara krase i slike optuženog za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH Ratka Mladića.

Slika sa natpisom “Nije bilo genocida u Srebrenici”

Seida Karabašić iz Udruženja Prijedorčanki  “Izvor”, kaže da su povratnici navikli na negiranje genocida i veličanje zločinaca i da ih ovo ne iznenađuje.

“To je skoro normalna pojava ovdje i ne obaziremo se na to. Pokušavamo da održimo sjećanje na naše ubijene sugrađane i članove porodica. Mi ne postojimo ni za stranke u Sarajevu, mi smo za njih kao druga zemlja. U cijeloj BiH žrtve su degradirane”, kazala je ona.

Prije nekoliko godina Kovačević je u Prijedoru medijima objašnjavao kako Projekcija dokumentarnog filma o Draži Mihailoviću “nije imala za cilj raspirivanje nacionalne netrpeljivosti, već je tema bila život i smrt prvog gerilca u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata”.

“Na samoj projekciji nije ni bilo novinara, ali su, već dva dana nakon toga, na nekim portalima osvanuli naslovi: „Koljači se ne smiruju: na projekciji filma o Draži Mihailoviću okupili se uniformisani četnici”, pojasnio je tad Žarko Kovačević, tadašnji sekretar GO US Prijedor.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime