OBISTINJENE NAJAVE INFORADARA: Džakula uhljebio prisne saradnice na šefovske pozicije u UIO

Interesantno je da je Jelena Majstorović 2015. diplomirala na privatnom banjalučkom fakultetu Aperion - kod profesora Džakule. Upravo i ovaj podatak oslikava prisan odnos radnih kolega Džakule i Majstorović, koja je odmah nakon završetka fakulteta napredovala u službi

Odlazeći direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula ignorirao je sva upozorenja o teškoj povredi procedura i pravilnika i svojim uticajem isposlovao nove, šefovske pozicije za svoje najbliže saradnice na interno raspisanom konkursu u UIO BiH.

Kako je to Inforadar u dva navrata upozoravao, Džakula je, prije nego odstupi s dužnosti nakon osam godina na čelu državnih carina i niza afera, želio da osigura što bolja radna mjesta za prisnu saradnicu Jelenu Majstorović, inače njegovu studenticu sa privatnog fakulteta Aperion, ali i Nevenku Šobot, još jednu iz Džakuline ekipe.

Džakula, jedan od odanih kadrova Dragana Čovića i HDZ-a, prema svjedočenju mnogih uposlenika UIO BiH, prethodnih godina doslovno je privatizirao državne carine, pri čemu je napravio ekipu kadrova kojima može da vjeruje; iz svega su proistekle i pozicije koje je, uz opomoć konkursne „komisije“, mjesecima ranije rezervirao za nabliže saradnice.

Foto: Bivša inspektorica, a sada šefica Grupe Jelena Majstorović, Džakulina prisna saradnica

Sve je urađeno na način da javnost ne sazna za ove teške povrede pravilnika i procedura. Kandidati su tek usmeno obaviješteni o rezultatima konkursa, pa su tako na pitanja Inforadara da li su Jelena Majstorović i Nevenka Šobot na završenom konkursu i imenovane na pozocije na koje smo najavili, i na šta smo upozorili u dva navrata, iz UIO poručili da se obratimo Agenciji za državnu službu (ADS) BiH.

“Vezano za vaš upit, obavještavamo vas da je Jelena Majstorović postavljena na radno mjesto šefa Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja u RC Banja Luka, a Nevenka Šobot je postavljena na radno mjesto šef Odsjeka za provođenje propisa u RC Banja Luka, počev od 15.6.2020. godine, a po raspisano internom konkursu u Upravi za indirektno oporezivanje BiH”, odgovorili su iz ADS BiH na pitanja Inforadara

Foto: Inforadar još u februaru upozorio na grubo kršenje zakona i procedura; tada smo i označili pozocije rezervirane za Džakuline odane saradnice, na koje su one na kraju i imenovane

Vrijedi podsjetiti da su tokom Džakulinih osam godina na čelu državnih carina UIO BiH potresle su mnoge korupcijske afere o kojima su mediji izvještavali, a procjene sigurnosnih agencija govore da najmanje 500 miliona KM država izgubi godišnje zbog korupcije unutar UIO.

Podsjećamo da je tokom prošle godine Inforadar objavio serijal teksova o dešavanjima u državnim carinama, u kojima smo upozorili i na to da su policijske agencije zatrpane prijavama protiv pojedinih inspektora UIO BiH za zloupotrebu položaja i reketiranje trgovaca na području šire banjalučke regije.

Iz SIPA-e je Inforadaru tada potvrđeno da su među prijavljenim i inspektor Jelena Majstorović, koja se ranije dovodila u vezu s još nekim aferama.

Interesantno je da je Majstorović 2015. godine diplomirala na privatnom banjalučkom fakultetu Aperion – kod profesora Džakule. Upravo i ovaj podatak oslikava prisan odnos radnih kolega Džakule i Majstorović, koja je odmah nakon završetka fakulteta napredovala u službi.

Kad su se za to stekli zakonski uslovi, odnosno čim su prošle četiri godine od završetka njenih studija (2015.-2019.), raspisan je konkurs na kojem su Majstorović i Šobot imenovane na šefovske pozicije. Četiri godine se čekalo tek zato jer je jedan od posebnih uslova ovog internog konkursa – „najmanje četiri godine radnog iskustva u struci“.

U međuvremenu je Džakula uhljebio i tek punoljetnu kćerku Jelene Majstorović Janu, koja je bez dana radnog staža i iskustva zaposlena u Carinsku ispostavu Gradiška. Potvrđeno nam je da za CI Gradiška nije bio ni raspisan konkurs, a sve je urađeno tako što je Jana Majstorović primljena na drugo radno mjesto nakon čega je onda rješenjem (odlukom) direktora Džakule prebačena u Gradišku, koja je omiljena ispostava za sve carinike zbog velikog prometa i svega što uz to ide.

Profesor Džakula sve završava.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI