POLICIJA U RUKAMA POLITIKE: Kako je A-SDA uz pomoć SDA u potpunosti ovladala MUP-om ZDK

Kantonalno tužilaštvo Zenica po pitanju istraga iz oblasti kriminala i korupcije sa trenutnim kapacitetima je nefunkcionalno. Mnogim predmetima se svjesno ne pridaje nikakva pažnja, neki se čak i opstruiraju zbog činjenice da su glavnoj tužiteljici Vesni Kaknjo „svezane ruke“ zbog sina Nine Kaknje, uposlenog u MUP-u ZDK

Istraživački tim Inforadara

Inforadar je u posjedu kompletne dokumentacije, uključujući i krivičnu prijavu protiv Melise Ahmić, pomoćnice ministra za boračka pitanja u Vladi Zeničko dobojskog kantona (ZDK) te predsjedavajuće Nezavisnog odbora za izbor i reviziju kantonalnog MUP-a, i Taiba Spahića, člana istog odbora, koja svjedoči o njihovoj dubokoj involviranosti i presudnom utjecaju u određene procese koji su morali biti nezavisni, ali i političku kontrolu nad policijom u ovom kantonu.

Upravo su Ahmić i Spahić direktno utjecali na nezakonit izbor novog policijskog komesara Rusmira Šišića u ZDK, o čemu je Inforadar ranije pisao (slijedi link). Oboje su funkcioneri A-SDA, što je nespojivo i duboki sukob interesa, no prilikom izbora u Nezavisni odbor dali su lažne izjave da ne pripadaju nijednoj političkoj stranci.

KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV AHMIĆ I SPAHIĆA

Naime, Melisa Ahmić je 13. marta 2019. ovjerila i svojeručno potpisala izjavu da u posljednje četiri godine nije bila na bilo kojoj poziciji u političkoj stranci i na bilo kojem nivou, niti da je ikada na bilo koju poziciju imenovana od strane političke stranke, što je priložila u svrhu prijave na javni oglas za izbor člana Nezavisnog odbora za izbor i reviziju MUP-a ZDK. Dokaz da je dala lažni iskaz nalazi se i u CIK-u.

Taib Spahić sedmicu ranije, 7. marta 2019., također je pod punom odgovornošću potpisao lažnu izjavu da posljednje četiri godine nije bio na bilo kojoj poziciji ni na bilo kojem nivou u političkoj stranci.

Foto: Faksimil lažnih izjava Melisa Ahmić i Taiba Spahića

Međutim, dovoljno je bilo pronaći izborne materijale prethodnih izbora i potvdu iz CIK-a pa uvidjeti da su oboje bili kandidati A-SDA na prošlim (i pretprošlim) lokalnim izborima za Gradsko vijeće, dok je Spahić čak dvije godine ranije, dakle na općim izborima 2018., bio kandidat ove stranke za Parlament BiH.

Foto: Ahmić i Spahić dugo su istaknuti članovi A-SDA i kandidati ove stranke na nekoliko izbora unazad šest godina

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima ZDK, članovi Nezavisnog odbora u prilikom imenovanja unazad četiri godine ne smiju obnašati bilo koju funkciju u nekoj političkoj stranci.

S tim u vezi Kantonalnom tužilaštvu ZDK 13. oktobra podnesene su krivične  prijave protiv Ahmić i Spahića.

U prvoj krivičnoj prijavi se kaže da je Melisa Ahmić na lokalnim izborima 2016. postavljena na ovjerenu listu A-SDA pod rednim brojem 2, za izbornu jedinicu 00882 Opština Zenica, „a što je vidljivo uvidom na zvaničnoj stranici CIK-a BiH kao i na rezultatima izbora pod brojem 11, gdje je osvojila 279 glasova“.

Druga krivična prijava se odnosi na Taiba Spahića.

„Imenovani je na opštim izborima 2018. postavljen na ovjerenu listu A-SDA pod rednim brojem 3 za izbornu jedinicu 4A za 514 nivo, a što je vidljivo na stranici CIK-a kao i uvidom u rezultate izbora pod rednim brojem 3 gdje je osvojio 728 glasova“.

Foto: Faksimil krivičnih prijava protiv Ahmić i Spahića

Sve ovo je iz Kantonalnog tužilaštva Zenica potvrđeno Inforadaru.

„Uvidom u evidencije ovog Tužiteljstva utvrđeno je da je u decembru 2021. zaprimljena anonimna krivična prijava protiv Ahmić Melise zbog sumnje da je počinila krivično djelo krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 1. KZ FBiH. Postupajuća kantonalna tužiteljica je izdala nalog policijskim organima za poduzimanje odgovarajućih mjera i radnji po kom nalogu još nije zaprimljen izvještaj. Takoder je utvrđeno da je u decembru 202l. zaprimljena anonimna krivična prijava protiv Spahić Taiba, zbog sumnje da je počinio krivično djelo krivotvorenje isprave iz člana 373. stav L. KZ FBiH. Predmet se nalazi u fazi prijave“, odgovoreno je iz kantonalnog Tužilaštva.

Problem je, međutim, što je Kantonalno tužilaštvo Zenica po pitanju istraga iz oblasti kriminala i korupcije, sa trenutnim kapacitetima, nefunkcionalno. Mnogim predmetima se svjesno ne pridaje nikakva pažnja, neki se čak i opstruiraju zbog činjenice da su glavnoj tužiteljici Vesni Kaknjo „svezane ruke“ zbog sina Nine Kaknje, uposlenog u MUP-u ZDK.

SVE PROCESE KONTROLIŠE RAMO ISAK

Sve upućuje na to da je ova poveznica osnovni razlog zašto ovo Tužilaštvo ne postupa po krivičnim prijavama protiv Ahmić i Spahića, uprkos jasnim i očitim dokazima.

Iz više izvora nam je potvrđeno da u međuvremenu Ninu Kaknju očekuje unapređenje u čin višeg inspektora.

No, zato je ova institucija otvorila postupak protiv Admira Gazića, šefa Uniformisane policije MUP-a ZDK, koji je bio jedan od kandidata za komesara, što je potvrđeno i Inforadaru. Gazića je 11. januara ove godine zbog navodnih nezakonitih radnji prijavio niko drugi nego predsjednik Kantonalnog odbora A-SDA Ramo Isak. O svemu je Gazić obavijestio Federalnu upravu policije, Ambasadu SAD-a, OHR, VSTV te Federalno tužilastvo.

Povod je nedavni izbor komesara MUP-a ZDK Rusmira Šišića, bliskog A-SDA. Kako smo već izvijestili, sve je urađeno tako da je Ramo Isak za direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove postavio Besima Spahića, sina Taiba Spahića. Neposredno pred konkurs izbora komesara Spahić je raspisao vlastiti konkurs za prestižna radna mjesta pa je tako u korist Šišića kupio još jedan glas, imenujući Almira Redžića za pomoćnika direktora u Sektoru za inspekciju rada, prometa roba, vršenja usluga, obrta, saobraćaja i tehnike. Redžić je istovremeno postao i predsjednik „Nezavisnog“ odbora za izbor komesara.

Foto: Konkurs koji je raspisao Besim Spahić

Od samog početka proces izbora komesara diktirala je A-SDA, uz podršku  SDA, Stranke za BiH i ministra policije ZDK Darija Pekića (A-SDA). Koalicija SDA-HDZ-A-SDA (sada NES) je formirala sedmočlani „Nezavisni odbor“ Zeničko-dobojskog kantona, koji je objavio konkurs te izabrao novog komesara.

Uprkos jasno iskazanom stavu američke vlade, koji su podržali i OSCE i OHR, da politika ne smije da bude umiješana u nezavisne policijske procese u ZDK, vladajućoj koaliciji nije stalo do depolitizacije policije.

Naprotiv, u samom startu Nezavisni odbor je pokazao koliko je „profesionalan“ time što su članovi ovog odbora postali kandidati stranaka aktuelne vladajuće koalicije na prošlim izborima. Osim Melise Ahmić i Taiba Spahića (A-SDA), to je i Sead Bolić (SDA), koji su svjesno i s namjerom favorizirali Rusmira Šišića.

Sve je organizirao i isplanirao Ramo Isak, predsjednik KO A-SDA, inače osoba  koja kontroliše zdravstveni sistem u ZDK, kantonalnu Upravu za inspekcijske poslove, kantonalnu Direkciju za ceste, kantonalnu Upravu za civilnu zaštitu, te sigurnosni sektor (preko svog ministra). Na insistiranje Rame Isaka izmijenjen je i Zakon o unutarnjim poslovima ZDK kako bi imao i stranačkog komesara i kontrolu nad Upravom policije.

Foto: Članovi “Nezavisnog” odbora

Bitno jer podsjetiti da, osim Nezavisnog odbora, u ZDK egzistira i Komisija za nadzor nad radom MUP-a, čiji je predsjedavajući Omer Škaljo. On je bio iznimno važna spona u procesu izbora komesara budući da je protiv njega bila pokrenuta istraga zbog nezakonitog zapošljavanja u u Zavodu zdravstvenog osiguranja u ZDK (čiji je direktor) te je on, prema više nezavisnih izvora, bio ključna karika u trgovini pozicijama u procesu imenovanja policijskog komesara.

ZATAŠKAVANJE PREDMETA

Krajem decembra prošle godine Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH uputila je Skupštini ZDK obavijest o nepoštivanju preporuka koje su u oktobru 2021. uputili kantonalnom Nezavisnom odboru za izbor i reviziju, a po žalbi određene stranke da se na uvid i u skladu sa zakonom dostavi dokumentacija o procesu izbora komesara. Budući da je Nezavisni odbor kojim predsjedava Melisa Ahmić to ignorisao, ombdusmeni su se obratili Skupštini kantona.

Na pitanje našeg portala šta će učiniti po pitanju ignorisanja njihove preporuke, iz Institucije ombudsmena su odgovorili da je predmet u fazi istrage:

„Sukladno članku 28., stavak 2. Zakona o ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine[1], istraga koju vodi ombudsmen i njegovo osoblje, uključujući i proceduralne mjere, provodiće se uz najveću diskreciju, bez prejudiciranja razmatranja za koja ombudsmen ustanovi da treba da budu uvrštena u izvještaj. Poduzeće se posebne mjere zaštite za dokumente koji su zavedeni kao povjerljivi ili tajni“, naveli su u odgovoru Inforadaru.

Uporedo, a nakon izbora Rusmira Šišića za komesara, na sjednici Skupštine ZDK reagovala je i Sanja Renić, zastupnica Naše strankeRenić, naime, zahtijeva od Kantonalnog tužilaštva u Zenici da se očituje o krivičnoj prijavi podnesenoj protiv novoizabranog komesara, ali i od Nezavisnog odbora za izbor i reviziju ZDK, da Skupštini dostavi sve neophodne informacije u vezi sa dva kandidata za poziciju komesara – za tada već izabranog Šišića, ali i za Nermina Šehovića, kandidata s najboljim ocjenama. Podsjećamo, Renićeva je tada govorila o vidljivoj političkoj trgovini i političkom utjecaja „od strane najviših političkih aktera u ZDK“, nezakonitim zapošljavanjima bez konkursa, nezakonitim unapređenjima na viša radna mjesta u organima uprave, itd.

Foto: Faksimil Odluke o prijenosu nadležnosti

Nedugo nakon toga, a po nalogu glavne tužiteljice Kaknjo, predmet je prebačen u Tužilaštvo Srednjenosanskog kantona u Travniku. Obrazloženje tužiteljice Kaknjo je bilo da ona, navodno, izbjegava mogući sukob interesa upravo, kao što smo naveli, što je sin Nino zaposlen u zeničkom MUP-u „a što bi se moglo odraziti na postupanje po predmetu.“ Veza ova dva tužilaštva je odranije poznata, a Inforadar je već pisao o međusobnoj saradnji određenih struktura tužilaštava kada je u pitanju zataškavanje krivičnih djela.

Podsjećamo, Zeničko-dobojski kanton odranije je na američkoj crnoj listi zbog stranačkih korumpiranih zvaničnika „koji učestvuju u koruptivnim radnjama i u potpunosti preuzimaju kontrolu nad policijom“, a što može da ima najteže posljedice po građane i njihovu izolaciju (prevashosno zbog blokade međunarodnih investicija i pomoći).

Upravo iz tog razloga vladajuća struktura, mnogo ranije, napravila je plan izbora komesara s ciljem zataškavanja korupcije i nezakonitosti. Tačno tri mjeseca prije, Skupština kantona je promijenila odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima i na taj način spušteni su kriteriji prema kojim su se, osim glavnog inspektora, na konkurs mogli prijaviti i samostalni inspektori, a sve pod budnim okom sestrinskih A-SDA i SDA.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI