GALANTNI DIREKTOR NEŠIĆ: Usred ekonomske krize „Putevi RS“ kupuju automobile za 350.000 KM

„Navedena vozila će se koristiti za potrebe redovnih aktivnosti JP Putevi RS. O marki motornih vozila ne možemo se izjasniti“, odgovorili iz „Puteva RS“

Autor: Darko OMERAGIĆ

Javno preduzeće Putevi Republike Srpske usred ekonomske krize koja trese Bosnu i Hercegovinu ovih dana se odlučilo za nabavku osam novih motornih vozila na koje su planirali potrošiti oko 350.000 KM, ili u prosjeku oko 44.000 KM po vozilu.

Tender za nabavku limuzina raspisan je 5. avgusta, a u odgovoru na pitanja Inforadara zbog čega ovo javno preduzeće nabavlja nova službena vozila, koju vrstu i s kojom namjenom, iz JP Putevi RS su kratko odgovorili:

„Navedena vozila će se koristiti za potrebe redovnih aktivnosti JP Putevi RS. O marki motornih vozila ne možemo se izjasniti pošto je javni poziv otvoren i ne preferira bilo koju marku.“

Foto: Faksimil obavještenja o nabavci novih službenih vozila

Otvaranje ponuda koje su pristigle u JP Putevi RS je bilo 21. avgusta, no nije poznato koliko ponuđača se odazvalo na tender. U obavještenju o nabavci se navodi da je rok za izvršenje posla, odnosno ove javne nabavke, 120 dana od dana izbora ponuđača.

Kupovina službenih limuzina javnim novcem uvijek je zanimljiva, a pogotovo u krizna vremena kakva su danas. Međutim, ovaj primjer je još interesantniji u svjetlu onoga što se događa u JP Putevi RS. Ovo preduzeće pod palicom v.d. direktora Nenada Nešića, koji je i predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), prema pisanju kolega sa portala zurnal.info, namjerava se zadužiti za 95 miliona KM, za šta traži kredit od 15 miliona s kojim bi mogao da platio troškove ukupne otplate, što faktički znači da će ukupno zaduženje ovog preduzeća iznositi 110 miliona KM.

Foto: Nenad Nešić

O Nešiću su kolege sa portala zurnal.info napisale serijal tekstova u kojima se navodi da protiv njega postoji više krivičnih prijava u kojima se tereti za kupovinu glasova pred opšte izbore 2018, iznuđivanje novca od putarskih preduzeća, a uz njega se veže i jedan bizarni slučaj kada je na jednoj privatnoj zabavi navodno šutao novčanice od po 100 KM.

Zanimljiv je podatak i da je Nešić najplaćeniji direktor u sektoru saobraćaja i veza u Republici Srpskoj, s platom od 3.147,83 KM, a kad se u krizna vremena ima novca za isplaćivanje iznadprosječne plate u tom entitetu onda ga ima i za ostale „prijeko potrebne“ izdatke planirane u okviru javnih nabavki ovog preduzeća za 2020. godinu.

Tako će za stručno usavršavanje radnika (seminare) biti potrošeno 40.000 KM, za usluge hotelskog smještaja 70.000 KM, za parking službenih vozila oko 7.020 KM, njihovo pranje oko 3.500 KM, za pretplatu na dnevne novine 6.000 KM, a za usluge javnog medijskog servisa oko 4.000 KM, obilježavanje krsne slave preduzeća 6.000 KM, nabavku kancelarijskog materijala 20.000 KM, itd.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI